Uusi sukukirjamme julkistetaan 7.8.2021!


Runsaan viiden vuoden kirjahankkeen tuloksena julkistetaan Rautalammin 15v-juhlasukukokouksessa 7.8.2021 Rautalammilla Purasten suvun uusi sukukirja “Mulkaisista Purasiin”!

Kirja, johon on koottu hyvin laajalti tutkittua tietoa Ari Kolehmaisen toimesta, sitä työtä ovat tehneet myös kirjatoimikunnan jäsenet sekä jossakin määrin sukuseuramme hallituksen jäsenet.  Sukuseuran jäsenet  ovat  auttaneet  varsin ansiokkaasti toimittamalla aineistoa kirjan kokoajille  ja nyt tulokset on laitettu yksiin kansiin. 

On juhlapäivä saada painomusteelle tuoksuva uusi sukukirja tutustuttavaksi ja tutkittavaksi. 

Kirjasta, joka on tehty sisulla ja sydämellä, nyt kokouspäivänä 7.8.2021 voimme sanoa: “Se on valmis”! 

Ote kirjan takakannesta:

Purasten toinen sukukirja on itsenäinen kirja ja se ei ole pelkästään jatko-osa ensimmäiselle sukukirjalle. Tämä uusi sukukirja ei vaadi ensimmäistä kirjaa pohjaksi. Siinä on mukana paitsi aiemman kirjan sukuhaarat, myös lukuisia uusia sukuhaaroja. Ensimmäisestä sukukirjasta puuttuivat kokonaisuudessaan Viitasaaren, Pihtiputaan ja Pohjamaan Puraset, jotka esitetään tässä teoksessa. Uudessa sukukirjassa käsitellään tarkemmin myös Kivijärven sukuhaara, josta oli ykköskirjassa mukana vain yksi sukulinja.

Kirjassa on perinteisten sukutaulujen lisäksi tarkat artikkelit eri sukuhaaroista ja yleisempääkin historiaa esimerkiksi perheestä, sukunimistä ja elinkeinoista. Kirjassa esitellään myös, mitä on saatu selville Purasten suvun historiasta ajalta ennen kirkonkirjoja. Samalla selviää kuinka eri sukuhaarat liittyvät toisiinsa ja missä kohdalla aiemmin irrallaan olleet sukuhaarat yhdistyvät toisiinsa.

Kaikki Puranen-nimeä kantavat eivät ole saman kantaisän jälkeläisiä ja tässä kirjassa käsitellään savolaislähtöisten Purasten sukuhaarat.

Purasten suvussa on tehty isälinjaisia DNA-testejä eri sukuhaaroista. Testien avulla saatiin varmistettua kirjassa olevien sukuhaarojen polveutuminen yhteisestä kantaisästä. DNA-testit myös osoittivat, etteivät kaikki Suomen Puraset ole samaa alkuperää.

Kirjassa yhtenä mielenkiintoisena teemana ovat savolaisten sukunimenvaihdokset kirkonkirjoja edeltävällä ajalla. Tämä koskee Purasiakin, sillä Purasten nimi ei ole aina ollut Puranen. Savolaisten nimet muuttuivat 1500 -1600-luvulla useammin kuin on perinteisesti oletettu.

Sukukirjassa tulee esille myös Purasten suvun osallistuminen savolaiseen uudisasutusliikkeeseen. Suku levisi 1500-luvulta 1700-luvun alkupuolelle tultaessa kantaseudulta Virtasalmelta Pohjois-Savoon, Keski-Suomeen, Keski-Pohjanmaalle ja Pohjois-Pohjanmaalle.

Hyviä lukuhetkiä ja sukututkimuslöytöjä kirjan parissa!


Voit ostaa uuden sukukirjamme verkkokaupastamme Rautalammin kesätapahtuman jälkeen 16.8.2021 alkaen  (rajoitettu erä tilaus-maksusuoritusten perusteella)www.puranen.org/main/tuote/uusisukukirja

 

 

Print Friendly, PDF & Email